Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер мобільного
    +38 (097) 89-95-272
  • Номер мобільного
    +38 (093) 71-56-897
  • E-mail
    [email protected]

Ламкість капілярів

Ламкість капілярів - надзвичайно поширена проблема, особливо серед жіночої частини населення. Глибинних причини стану може бути багато, як доброякісних, так і патологічних. Капілярна стінка досить тонка і це важливо, тому що завдяки цій ключовій особливості, забезпечується передача метаболітів з крові до клітин. У нормальних умовах, не дивлячись на таку тонку структуру, стінки капілярів витримують кров'яний тиск без утворення тріщин. Слід підкреслити, що здоров'я капілярів, а отже і тканин, які вони постачають, залежить не тільки від сили їх стінок, а й їх кількості.

Причини

Ламкість капілярів може бути обумовлена: генетичною схильністю, дефіцитом поживних речовин (особливо вітаміну С і вітаміну Р), тимчасовими гормональними змінами (вагітність, предменструальна фаза), надмірною інсоляцією, зайвою вагою, відсутністю фізичної активності, стресом. Серед патологічних причин слід виділити: синдром Енелса-Данло, синдром Кушинга, синдром Марфана, а серед ятрогенних - гормональну терапію.

Симптоми

Ламкість капілярів проявляється у вигляді точкових крововиливів, які проявляються плямами різної величини (петехії, синці і гематоми), особливо на обличчі і ногах. Проблема з капілярами особливо очевидна, коли мова йде про стан, відомий як «пурпура». При пурпурі геморагічні прояви мають тенденцію виникати спонтанно або після мінімальної травми.

Терапія

При виключення причин патологічної і ятрогенной природи, терапія ламкості капілярів полягає в зміні харчування і поведінкових звичок пацієнта. Ефективно зарекомендували себе ягоди: малина, ожина, смородина і агрус, а також - вишні, сливи, цитрусові, зелений чай, добавки з омега-3-жирними кислотами. У фітотерапії широко поширене використання пилку і препаратів, багатих флавоніди (чорниця, гінкго билоба).

З аптечних засобів, що застосовуються при ламкості капілярів, слід назвати вітамін С, есцин, рутин, гесперидин. Важливі також препарати групи біофлавоноідів, які при взаємодії з вітаміном С, покращують здоров'я капілярів, підвищують еластичність венозних стінок. Вони корисні і при профілактиці серцево-судинних захворювань, завдяки антигіпертензивним та протизапальним властивостям.

[url=http://www.bogolybu.com.ua/ua/article/lamkist-kapiliariv/]http://www.bogolybu.com.ua/ua/article/lamkist-kapiliariv/[/url]