Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер мобільного
    +38 (097) 89-95-272
  • E-mail
    [email protected]

«Мурашки» в ногах – парестезія нижніх кінцівок

У медичних колах неприємне відчуття поколювання і повзання «мурашок» в кінцівках називається перестезією. Парестезія - це загальний симптом багатьох захворювань різного ступеня вираженості. Пацієнти, які страждають від парестезії, часто скаржаться на оніміння в ногах, яке, як правило, регресує спонтанно через кілька секунд або хвилин. Однак не все так безхмарно, як може здатися в перший момент. «Мурашки» можуть маскувати основне захворювання, і оніміння в ногах вже описується як дуже хворобливий стан. Насправді парестезії можуть зачіпати будь-яку частину тіла, але, як правило, поколювання локалізується в нижніх кінцівках (ступні, пальці).

Причини

Тимчасова відсутність кровотоку в ногах може сприяти прояву парестезії. Часто таке трапляється при неправильному положенні під час сну, або, якщо пацієнт тривалий час перебував зі схрещеними ногами, не змінюючи пози.

Парестезія може бути передвісником залізодефіцитної анемії, атеросклерозу, переміжної кульгавості. При дефіциті вітамінів групи В можуть виникати сигнали тривоги, що посилаються організмом у вигляді повзання «мурашок». Парестезія може свідчити про неврологічні ураження, індукованих свинцем, алкоголем або курінням, артеріальну емболію, епілепсію.

Хворі з грижами дисків часто скаржаться на оніміння і поколювання в нижніх кінцівках. Іноді поколювання загострюється до хворобливих відчуттів, які поширюються до рівня стегон і сідниць. Також інсульт є вираженням недостатнього кровопостачання області мозку, і одним з предтеч симптомів інсульту є саме поколювання ніг або рук.

Вірус простого герпесу і оперізуючий герпес може викликати поколювання в точці інфекції. Іншими супутніми захворюваннями можуть бути: діабетична нейропатія, поперечний мієліт, ішіас, розсіяний склероз, шийний спондильоз, синдром неспокійних ніг (багато пацієнтів з цим захворюванням скаржаться на постійне поколювання в ногах у нічний час).

Диференціальна діагностика

Якщо відчуття оніміння ніг наростає, стає неприємним і триває протягом декількох хвилин, то є сенс звернутися за медичною консультацією, щоб своєчасно виявити причину. Диференціальна діагностика має велике значення. Найбільш широко використовуються для цієї мети діагностичні тести: розгорнутий аналіз крові, електролітів, концентрації вітамінів в крові, токсикологічне обстеження, перевірка функції щитовидної залози, магнітно-резонансна томографія голови і хребта, УЗД судин шиї (щоб перевірити ризик інсульту), рентгенографія ніг.

Лікування парестезії повністю залежить від першопричини, які привела до поколювання в ногах, тому можна сказати, що будь-якої стандартної терапії не існує.

[url=http://www.bogolybu.com.ua/ua/article/murashky-v-nohakh-parestezyia-nyzhnykh-konechnostei/]http://www.bogolybu.com.ua/ua/article/murashky-v-nohakh-parestezyia-nyzhnykh-konechnostei/[/url]