Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер мобільного
    +38 (097) 89-95-272
  • E-mail
    [email protected]

Гіпотрофія яєчка

У медичних колах, коли мова йде яєчка малого розміру, то цей стан прийнято називати тестикулярною гіпотрофією, і характеризується він зменшенням об’єму яєчок. Як відомо, яєчка грають ключову роль в розвитку первинних і вторинних чоловічих статевих ознак, а також в контролі чоловічої фертильності.

У нормі розмір яєчка може коливатися від трьох до п'яти сантиметрів, з об'ємом близько 14 - 25 мл. Якщо розмір яєчок нижче вказаного діапазону, то можна говорити про гіпотрофію. Проте, варто зазначити, що у здорових чоловіків з віком сім’яники зменшуються в об'ємі, але це не вважається патологією, це нормальний наслідок фізіологічного старіння. Вважається, що у 70-75 років об’єм яєчок нижче на 30% в порівнянні з середнім об'ємом в молодому віці. Таким чином, не завжди маленькі яєчка - це наслідок патології або дисфункції, і, отже, необхідно провести різницю між цими двома умовами. У разі будь-яких сумнівів слід запитати поради у кваліфікованого фахівця та прийти на прийом до уролога.

Причини

Гіпотрофія яєчок може бути викликана чинниками різного походження, які сильно варіюють: від бактеріальної або вірусної інфекції до порушення кровообігу. Зменшення яєчок може бути проявом таких патологічних станів як:

-чоловічий гіпогонадизм;

- варикоцеле;

- орхіт;

- гонорея;

- сифіліс;

- СНІД;

- синдром Кляйнфельтера;

- рак яєчка.

Крім того, зловживання алкоголем, вживання наркотиків і анаболічних стероїдів також ведуть до гіпотрофії яєчок. І, нарешті, зменшення тестикул може також являти собою один з побічних ефектів протипухлинної хіміотерапії і променевої терапії.

Симптоми

Зменшення об’єму яєчок веде до порушення сперматогенезу, що згодом може призвести до безпліддя, а також зниження виробництва стероїдних гормоном, з подальшим зниженням вираженості вторинних статевих ознак. В якості діагностичного методу може бути рекомендовані спермограма і аналіз крові на гормони.

Лікування

Рекомендована замісна гормональна терапія, щоб подолати недостатність виробництва статевих гормонів, викликаного гіпотрофією яєчок. Якщо стан є наслідком основного захворювання, то терапія в першу чергу спрямована на видалення першопричини.

[url=http://bogolybu.com.ua/ua/article/hipotrofiia-iaiechka/]http://bogolybu.com.ua/ua/article/hipotrofiia-iaiechka/[/url]