Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер мобільного
    +38 (097) 89-95-272
  • E-mail
    [email protected]

Рак молочної залози

Рак молочної залози (РМЗ) являється однією із найбільших проблем в онкології. Це пов'язано з тим, що частота цього захворювання залишається найвищою серед злоякісних пухлин у жінок. Рівень захворюваності по Україні складає 64,7 на 100 тисяч населення, по Волині цей показник складає 48,1 на 100 тисяч населення. Смертність відповідно становить 30,7 та 23,3 на 100 тисяч населення. Найвищою в Україні є захворюваність у Миколаївській, Запорізькій, Одеській областях, м.Севастополі. Найнижчий рівень захворюваності на РМЗ – у Закарпатський, Рівненській, Ів. Франківській, Волинській областях.

Щороку у світі діагностується близько 1 млн. 300 тис. випадків РМЗ, по Україні ця цифра становить – приблизно 15300 випадків. Кожен 4-5 випадок виявляється у занедбаній стадії, що значно погіршує результати лікування.

Кожні 35 хв у нашій країні діагностується новий випадок РМЗ і щогодини від цієї недуги вмирає одна жінка.

Переважна більшість злоякісних пухлин молочних залоз розвивається у жінок віком від 40 до 65 років. Рідко ця патологія зустрічається у чоловіків – приблизно 1 на 1000 випадків у жінок.

Існують фактори які підвищують ризик захворювання на РМЗ. До таких належить:

– дисгормональні гіперплазії (мастопатії) молочних залоз (особливо вузлові форми);

– первинне безпліддя;

– перші пологи в 28 і більше років;

– пізній початок менструацій ( 17 р. і більше);

– ранній початок місячних (до 12 років);

– пізня менопауза (більше 55 років);

– пізній початок статевого життя (більше 30 років);

– довготривалий прийом контрацептивів;

– ожиріння;

– РМЗ і жіночих статевих органів у кровних родичів;

– травмування молочних залоз;

– велика кількість абортів (більше 7);

– довготривалий контакт з низькими дозами радіації.

При наявності даних факторів жінка вноситься у так звану "групу підвищеного ризику". Поява злоякісних пухлин в цій групі – в 3-8 разів вища, ніж у загальній популяції. В подальшому цим жінкам показано щорічне обстеження молочних залоз (включаючи мамографію, сонографію).

Кожна жінка повинна 1 раз на рік проходити огляд мамолога. Мамографія являється "золотим стандартом" в обстеженні молочних залоз. Починаючи з 35 річного віку мамографічне обстеження слід проводити 1 раз в 2 роки і 1 раз на рік після досягнення 50-ти років. До 35 років використовується УЗД діагностика, а мамографічне обстеження призначається по окремих показах.

Надзвичайно важливе значення має аутоскринінг молочних залоз, тобто самообстеження грудей. Це повинна проводити кожна жінка 1 раз на місяць. Оптимальним для огляду є 9-10 день після початку місячного циклу .

Існує 2 види профілактики РМЗ:

1) первинна:

– ведення здорового способу життя (уникати: ожиріння, звести до мінімуму споживання алкоголю, кинути палити);

– уникати стресів, психологічних травм;

– щорічно проходити обстеження в мамолога та гінеколога.

2) вторинна:

– при виявленні патологічних змін в молочних залозах (наявність ущільнень, пухлинних утворів, виділень із сосків) потрібно негайно звернутися на консультацію до лікаря-мамолога, і ні в якому разі не займатися самолікуванням.

Рак, тим більше молочних залоз, виявлений на ранніх стадіях є виліковним захворюванням. Основне завдання онкології – виявлення захворювання на ранніх етапах, що забезпечить хороші результати лікування та благоприємний прогноз на подальше життя.