Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Оперативна діагностика і лікування жіночого непліддя

Жіноче непліддя – це стан, що характеризується відсутністю вагітності протягом 12 місяців, при регулярному статевому житті, без контрацепції, за умови, що чоловік фертильний (здоровий).

Принципово жіноче непліддя поділяється на 3 важливі групи:

1) ендокринне;

2) анатомічне;

3) змішане.

Якщо об’єктивну причину непліддя знайти не вдалось, то мова може йти про «непліддя неясного ґенезу».

Все ендокринне непліддя об’єднує стан ановуляції (відсутність дозрівання і/або вивільнення яйцеклітини з яйника. Основні причини ановуляції такі:

А) гіпертестостеронемія – надлишок в крові жінки чоловічих статевих гормонів різного ґенезу;

Б) гіперпролактинемія - надлишок в крові жінки гормону, що викликає утворення та виділення молока з грудних залоз жінки;

В) недостатність центральних гормонів найважливіших залоз людини – гіпофіза і/або гіпоталамуса;

Г) ізольована недостатність естрогенів і/або прогестерону;

Д) гіпер/гіпотеріоз, тобто, дисфункція щитовидної залози;

Е) ожиріння.

Перелік ендокринної патології надзвичайно великий, але ми зупинились лише на найрозповсюдженіших захворюваннях, що спричиняють ановуляцію.

Важливо знати, що один з найважливіших симптомів жіночого ендокринного непліддя є нерегулярний місячний цикл, а на УЗД у таких жінок можна в 90% випадків знайти картину «склерополікістозу яйників».

Анатомічне непліддя – це непліддя, що характеризується перешкодою на шляху проходження сперматозоїдів до яйцеклітини і, навпаки, яйцеклітини до сперматозоїдів. В результаті запліднення або не можливе, або запліднена яйцеклітина не може потрапити в матку для нормального розвитку ембріона/плода. Запліднена яйцеклітина гине і «розсмоктується» в черевній порожнині жінки.

Причинами такого непліддя можуть бути такі хвороби/процеси:

А) наприклад, жінці в 20 років зробили діатермоконізацію шийки матки з приводу її «ерозії», в наслідок цього, канал шийки матки облітерувався («заріс») – результат: сперматозоїди не можуть потрапити до яйцеклітини, внаслідок анатомічного дефекту, що утворився на місці проведеної операції;

Б) жінка перенесла «гонорею» або «хламідіоз» – як наслідок, у неї облітерувались (закоркувались) дистальні відділи маткових труб, яйцеклітина не може зустрітись із сперматозоїдом, вона не потрапить в порожнину матки. Крім того, будь-які захворювання, що передаються статевим шляхом викликають злуковий процес між органами малого тазу. Злуки - це перетяжки, плівки, що огортають внутрішні статеві органи жінки, вони фіксують яйники та труби і нормальні функції цих органів (транспорт, вловлювання, «збирання» заплідненої яйцеклітини) стають неможливими. Для дисфункії маткових труб, яйників, іноді «вистачає» перенесеного в підлітковому віці «запалення», про яке жінка може не здогадуватись і потім, нажаль, десятками років лікувати непліддя;

В) будь-яке перенесене оперативне втручання на органах черевної порожнини (апендектомія, резекція яйника, позаматкова вагітність) залишає після себе слід – злуковий процес, що також порушує анатомію жіночих статевих органів, як наслідок, розвивається злукове, анатомічне непліддя.

Звичайно в групу анатомічного непліддя входять вроджені аномалії будови статевих органів або просто їх відсутність.

Прикладом змішаного непліддя є ендометріоїдна хвороба (ендометріоз). Внаслідок гіперестрогенемії не відбувається овуляція, а, якщо відбувається, то злуковий процес органів малого тазу, яким характеризується ендометріоз, перешкоджає нормальному транспорту яйцеклітини/ембріона в порожнину матки. Жінка перенесла аборт – як наслідок ендокринна дисфункція + ушкодження базального шару ендометрія – змішана форма непліддя.

Важливо знати, що діагностика і лікування непліддя без перевірки прохідності маткових труб (МСГ, діагностична пертубація) і рутинного УЗД - є грубою помилкою і не припустиме у наш час.

Сьогодні існують засоби для попередження злукового процесу в черевній порожнині, які зареєстровані на Україні.

Від моменту звернення жінки до лікаря до встановлення точної форми непліддя не повинно пройти більш ніж 12 міс.

В цьому короткому огляді викладено далеко не всі причини ендокринного і анатомічного непліддя, але ми ставили за мету донести розуміння про хвороби, які частіше за все викликають цю хворобу.