Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Гіпоспадія

Гіпоспадією називається вроджена аномалія, при якій змінюється структура уретри. У пацієнтів з цим захворюванням уретра коротше, ніж зазвичай, і відкривається вона не там, де треба, а де-небудь на вентральній поверхні (нижня сторона) члена. Це веде до різного роду порушень, які зачіпають процеси сечовипускання і еякуляції.

Коротка анатомічна довідка: уретра у чоловіків - це канал близько 18 - 20 см, що бере свій початок із сечового міхура і служить для проведення сечі під час сечовипускання і сперми під час еякуляції. Уретра проходить через тазове дно і статевий член. У чоловічому організмі, в нормі, сечовий прохід відкривається на голівці статевого члена.

Класифікація

Є кілька форм гіпоспадії, які класифікуються в залежності від позиції відкриття уретри:

- передня гіпоспадія (найменш важка форма, отвір лише незначно зміщений від норми);

- середня гіпоспадія (отвір сечівника знаходиться між голівкою і субкоронарною частиною члена);

- нижня (найважча форма, сюди включені всі види гіпоспадії, при яких отвір відкривається між мошонкою і промежиною).

Найбільш важкі форми гіпоспадії часто пов'язані з іншими анатомічними аномаліями статевого члена і сечовивідних шляхів. Серед цих аномалій найчастіше зустрічається так званий вроджений вигнутий пеніс. Проблема полягає в надмірній кривизні статевого члена, через повільний ріст вентральної фасції статевого члена. В результаті, хворі відчувають труднощі з ерекцією: член загнутий вниз.

Точна причина виникнення гіпоспадії не відома до теперішнього часу. Очевидно, що має значення спадковий фактор. Згідно зі статистичними даними, принаймні, 20% випадків гіпоспадії, пов'язані з сімейним анамнезом. Також на підставі статистики було виявлено ряд факторів ризику. Вони відносяться до матері майбутньої дитини, це:

- вік старше 40 років;

- куріння;

- вплив хімічних речовин (наприклад, пестицидів).

Симптоми

Як уже згадувалося вище, гіпоспадія - захворювання вроджене. Тим не менше, воно може залишатися непоміченим у деяких новонароджених, особливо, якщо маємо справу з легкою формою захворювання. Через кілька років, коли дитина починає користуватися туалетом, виникають перші труднощі. Хлопчик змушений мочитися сидячи. По завершенню статевого дозрівання, гіпоспадія істотно впливає на життя пацієнта, оскільки зачіпає вже не тільки сечовипускання, але і процес сім'явиверження.

Після того, як пацієнт дізнається про своє захворювання, він може страждати від депресії. Хворий відчуває свою неповноцінність і труднощі, що виникають у повсякденному житті, ведуть до морального дискомфорту.

Діагноз захворювання визначається після фізичного огляду пеніса. Єдиним способом лікування гіпоспадії є хірургічне втручання. Операція може бути виконана в будь-якому віці, але рекомендується від 4 місяців до півтора року, тому що післяопераційний період є менш травматичним для маленького хлопчика, в порівнянні з дорослим чоловіком.

Більшість операцій з приводу гіпоспадії (близько 90%) проходять успішно і без ускладнень в майбутньому. Проте, є ризик уретрального свища або сечовипускального стенозу.

Прогноз при гіпоспадії позитивний, якщо звернутися за хірургічною допомогою. І навпаки, не оперована гіпоспадія в негативному ключі впливає на життя чоловіка.

[url=http://bogolybu.com.ua/ua/article/hipospadiia/]http://bogolybu.com.ua/ua/article/hipospadiia/[/url]