Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Ерозія шийки матки

Ерозія шийки матки- це доброякісний патологічний процес, який виникає внаслідок порушення цілісності та зміни епітеліального покрову піхвової частини шийки матки.

Розрізняють справжню ерозію та псевдоерозію або ектопію, яка в свою чергу ділиться на залозисту та папілярну ерозії шийки матки.

Справжня ерозія шийки матки має вигляд пошкодженої ділянки слизової шийки матки. Виникає під час травмування епітелію чи запальних процесів .

Провокаторами, які спричиняють ерозію є:

неправильне використання гігієнічного тампону; часте введення протизаплідних засобів (сперміцидні контрацептиви); невміле спринцювання; дисбактеріоз піхви; ранній початок статевого життя; часті зміни статевого партнера; приховані інфекції; вірусні інфекції; травмування епітелію піхвової частини шийки матки під час пологів та абортів; гормональні порушення; зниження загального імунітету організму жінки.

Протікає справжня ерозія безсимптомно. Це є причиною недостатньої уваги до неї з боку пацієнтки. Якщо справжню ерозію не лікувати, то вона перероджується в псевдоерозію.

Псевдоерозія (ектопія). З часом пошкоджена слизова шийки матки покривається циліндричним епітелієм, що начебто «наповзає» з цервікального каналу. Таке заміщення є нетиповим для епітелію шийки матки. Циліндричний епітелій не тільки захоплює нові ділянки пошкодженої слизової, але й проникає в середину шийки матки. Що спричиняє виникнення виразок, які при дотику кровоточать.

Відзначимо, що ерозія є далеко не мирна патологія, тому вчасна діагностика і лікування запобігає виникненню онкологічних захворювань.

Центр Репродуктивної Медицини «Боголюби» забезпечений унікальним комплексом діагностично-лікувального обладнання останнього покоління, що дозволяє швидко діагностувати та повністю зупинити розвиток ерозії шийки матки.

Для діагностики ерозії шийки матки у нас проводиться:

- огляд гінеколога;

- цитологічне дослідження: мазок з шийки матки на виявлення атипових клітин;

- бактеріоcкопічне дослідження: мазок на мікрофлору;

- гістологічне дослідження: біопсія шийки матки;

- кольпоскопія.

Колькоскопічне дослідження проводиться сучасним колькоскопом з електронним фотоапаратом (відеокамерою). Який фіксує патологічний процес до і після лікування (фотодіагноз). За допомогою комп`ютерної інформаційної системи, ми проводимо реєстрацію, систематизуємо і зберігаємо отриману інформацію в електронному вигляді в історії пацієнта.

За показами проводяться додаткові обстеження:

- аналіз крові на рівень гормонів;

- визначення TORCH-інфекції;

- виявлення папіломавірусу високого онкогенного ризику типів 16,18,31,35,39,45,51,52,56,58,59 методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР)

- аналіз крові на сифіліс та ВІЛ-інфекцію.

Лікування. Встановивши причину виникнення ерозії , лікар-гінеколог в першу чергу починає боротьбу з основною причиною (якщо провокатором став запальний процес, то проводиться протизапальна терапія, якщо винуватцем є вірус,то призначають противірусні засоби)

Для усунення ерозії наші спеціалісти за показами застосовують найсучасніші методики:

- діатермокоагуляцію

- хімічну коагуляцію

- лазерну вапоризацію

- лазерну деструкцію

- РХ-конусування

Лазерокоагуляція. Однією з численних переваг методу є повне загоєння поверхні шийки матки через 2-3 тижні, не залишаючи рубців; процедура рекомендована жінкам, що не народжували та триває лише 10 хв.

За матеріалами сайту Центру Ремпродуктивної Медицини Боголюби [url=http://www.bogolybu.com.ua/ua/erosion/]http://www.bogolybu.com.ua/ua/erosion/[/url]