Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Клімакс

Клімактеричний період (клімакс в перекладі з грецької мови – ступінь) – це ще одна ступінь в житті жінки, перехід від зрілості до старості , коли на фоні вікових змін в організмі відбувається інволюція (зворотній розвиток) вищих нервових центрів, статевої системи та організму вцілому. Серед механізмів виникнення клімаксу перше місце посідають зміни на рівні взаємовідношень гіпоталамуса і залоз внутрішньої секреції.

В результаті поступово припиняються репродуктивна (дітородна) та менструальна функції.

Клімакс настає в більшості випадків у 45 - 48 років. Буває ранній клімакс до 40 років і пізній після 50 років.

Клімактеричний період розподіляється на декілька періодів :

Пременопауза – період розладів менструального циклу. Триває від початку нерегулярних менструацій до менопаузи ( останньої менструації).

Менопауза (період припинення менструацій).

Постменопауза ( повне припинення менструацій).

На фоні зниження адаптаційних можливостей організму розвивається клімактеричний синдром (КС)– це комплекс патологічних симптомів, що ускладнюють природний перебіг клімактеричного періоду.

Клімактеричний синдром (КС) проявляється у вигляді порушень :

Вегетативно-судинних – порушення артеріального тиску, головний біль, приступи тахікардії, порушення сну, «припливи жару», сухість шкіри.

Нервово-психічних – зниження працездатності ,втомлюваність, дратівливість, порушення апетиту, плаксивість, розсіяність.

Обмінно-ендокринних – ожиріння або навпаки втрата апетиту, зміна функцій щитовидної залози, цукровий діабет, болі в м`язах , суглобах, остеопороз.

За кількістю припливів розрізняють такі ступені тяжкості синдрому:

Легка ступень – припливи до 5 разів на добу без порушення загального стану і працездатності ;

Середньої тяжкості – припливи до 15 разів на добу в поєднанні з головним болем , запамороченнями, болем у ділянці серця, зниження працездатності;

Тяжка ступень – припливи понад 15 разів на добу, втрата працездатності , тяжка ступень сприяє загостренню основних захворювань, якими хворіє жінка.

Діагностика:

До комплексу обстежень пацієнток у клініці включають крім загальноприйнятих клініко-лабораторних аналізів, ультразвукове дослідження, ЕКГ, кольпоскопію, консультації профілюючих спеціалістів та ін.

Лікування залежить від ступені тяжкості клімактеричного синдрому:

При легкій та середній ступені тяжкості - призначають немедикаментозну терапію (дієта, заняття спортом, обмеження нервових і психічних навантажень, масаж), гомеопатичне лікування, вітамінотерапію.

При тяжкій ступені - в нашому медичному центрі проводять індивідуальний підбір терапевтичних заходів та лікарських засобів, враховуючи особливості перебігу клімактеричного синдрому, наявність та відсутність ускладнень і ступені тяжкості. У тих випадках, коли прояви клімаксу становлять загрозу для здоров’ я жінки призначають замісну гормонотерапію (ЗГТ) – це заміщення чи поповнення кількості гормонів при їх недостатності в організмі. При цьому гормональна недостатність компенсується, але основне захворювання не виліковується. Зазвичай, замісну терапію найчастіше проводять упродовж усього життя.

Профілактика:

Для того, щоб не ускладнювати лікування та запобігти загостренню основного захворювання, жінка повинна дбати про власне здоров ‘ я, особливо, після 40 років. І відвідувати гінеколога не менш двох разів на рік.

В наш час, коли багато лікарських засобів проявляють шкідливу побічну дію, більшість спеціалістів використовують альтернативні методи лікування та профілактики. Одним з таких методів у Центрі Репродуктивної Медицини Боголюби є гомеопатія, яку проводить кваліфікований лікар-гомеопат. Гомеопатична терапія – це м`яке та ефективне мистецтво зцілення. Застосування гомеопатичних препаратів не викликає звикання і залежність, не має побічних реакцій. Дозволяє досягти профілактичного і терапевтичного ефекту, шляхом відновлення енергетичного балансу та активації природних захисних сил організму.

Зрозуміло, при перших проявах клімаксу жінка залишається на самоті зі своїм новим почуттям. Саме в цей період зникає бажання ділитися «новими враженнями» з подругами та особливо з чоловіком , визнаючи, що молодість згасає.

З великим розумінням та особливою турботою спеціалісти Центру Репродуктивної Медицини Боголюби вислухають, проконсультують та призначать сучасні методи лікування , які надають можливість жінці покращити здоров `я , зберегти молодість та красу. Разом з тим, якщо жінка зуміє вчасно переорієнтуватися, справитися фізично і духовно з цим новим життєвим етапом - цей час може стати для неї найкращим періодом в житті, часом дозвілля, уваги до себе та своєї родини, часом душевної гармонії і мудрості.

[url=http://www.bogolybu.com.ua/ua/climax/]http://www.bogolybu.com.ua/ua/climax/[/url]