Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Порушення менструального циклу

Якщо Вам не десять років, то що таке місячні, Вам відомо не з чуток. Згідно медичного визначення, менструація (від латинського mensis - місяць ) – це відторгнення внутрішнього шару слизової оболонки матки, що супроводжується кровотечею.

Мало кому це фізіологічне явище приносить задоволення, проте від природи ніде дітися, в будь-якому разі нас в цьому переконує офіційна наука. Існують, правда, і інші думки з приводу менструації, не настільки ортодоксальні. Наприклад, такі відомі американські лікарі як Лоенталь та Клеменс стверджують, що місячні – це хвороба, прищеплена сучасним жінкам за сприяння неправильного харчування, багатого на білкові продукти. Мовляв, тварини у дикій природі і не підозрюють про те, що бувають щомісячні кровотечі, і живуть собі приспівуючи без тампаксів та прокладок. Ну, а нам, сучасним жінкам, нічого іншого не залишається, окрім як тим самкам заздрити та змиритися з існуючим положенням речей.

В нормі менструація триває, як правило, від 3 до 5 днів з циклічністю в 25-35 днів. Якщо є якісь відхилення в ту чи іншу сторону, є сенс звернутися до спеціаліста. Крім того, необхідно звернути увагу не лише на тривалість та циклічність, але і на характер місячних виділень, їх кількість.

Найчастіше зустрічається таке порушення менструального циклу, як альгодисменорея – проявляється у вигляді переймоподібного болю, ломоти в крижовій області, загального недомагання. Іноді альгодисменорея може поєднуватися з головними болями, нудотою, блюванням та кишковими розладами. Майже половина жінок страждає від цього виду порушень менструального циклу. Аменорея ж – навпаки, найбільш рідкісна форма порушень менструального циклу. Вона характеризується відсутністю місячних протягом 6 місяців і більше. (Звичайно, не беремо до уваги вагітних, годуючи грудьми та жінок в період менопаузи.)

Олігоаменорея – рідкі місячні, їхня тривалість зменшена до двох днів, супроводжуються порушенням жирового обміну. У жінок, які страждають на олігоаменорею, може відмічатися оволосіння по чоловічому типу і тілобудова нагадує чоловічу – добре розвинена мускулатура.

Метрорагії – міжменструальні кров’яні виділення з піхви. Можуть бути наслідком доброякісних утворень малого тазу, злоякісних пухлинних захворювань, порушення функції згортання крові, ендокринних захворювань. Для виключення всього вищеперерахованого «букету» необхідним є консультування у спеціаліста-гінеколога.

Факторами, провокуючими порушення менструального циклу, можуть служити гормональні збої, неповноцінне харчування, авітаміноз, інфекції, психоемоційні травми, стрес, захворювання печінки, надлишкова вага і т.п. Важливу роль відіграє також і генетична схильність.

За матеріалами сайту Центру Репродуктивної Медицини Боголюби http://www.bogolybu.com.ua/ua/menstrual/