Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Рак передміхурової залози

Сьогодні говоримо про чоловічу онкопроблему – рак передміхурової залози (РПЗ). Хвороба ця широко поширена, в Європі та США займає провідні позиції за частотою захворюваності. За рівнем смертності рак простати лише трохи відстає від раку легень та раку прямої кишки.

Передміхурова залоза – чоловіча статева залоза зовнішньої секреції, основна функція якої полягає у виробленні специфічних білків і рідини – середовища, яке забезпечує життєздатність сперматозоїдів.

Фактори ризику:

- віковий (чим чоловік старший, тим вища вірогідність виникнення захворювання);

- генетичний;

- харчовий (зловживання жирами);

- екологічний;

- шкідливі звички;

- низька фізична активність.

Звичайно, з віком та поганою спадковістю нічого не вдієш, проте шкідливі звички – це те, з чим при бажанні можна впоратися будь-якому чоловікові. У світлі останніх наукових досліджень відкрилися факти, які свідчать про те, що паління – шлях не тільки до раку легень, але й до раку сечостатевої системи.

Особливість захворювання нерідко проявляється в тому, що пацієнта тривалий час взагалі ніщо не турбує. Можна все життя прожити з раком, а померти від інфаркту. Буває, що з моменту утворення пухлини до її метастазування проходить десять і більше років.

Симптоми:

- збільшення розмірів простати;

- часте сечовипускання;

- нічні позиви;

- неповне звільнення сечового міхура.

Вищеперерахована група симптомів пов’язана в основному з гіпертрофією передміхурової залози. Наступні ознаки захворювання уже говорять про метастазування:

- біль у хребті;

- набряк нижніх кінцівок;

- наявність крові у сечі.

Діагностика. Вчасно виявити захворювання надзвичайно важливо. Поки РПЗ не почав метастазувати, пухлину ще можна видалити. Але якщо хворобу запустити, то про повне одужання говорити вже не доводиться. Сучасна діагностика раку передміхурової залози в основному ґрунтується на дані лабораторних аналізів (визначення рівня ПСА) та пальцьового ректального обстеження.

ПСА – простатспецифічний антиген, концентрація якого під час хвороби зростає. (При простатиті та аденомі простати рівень ПСА також може підвищуватися.) Чоловіки просто зобов’язані бути в курсі того, які у них показники ПСА, після 40 років здавати аналіз крові необхідно хоча раз у 2 роки, а відвідувати уролога – раз у рік.

Лікування. До базових методів лікування раку передміхурової залози відносять брахітерапію (контактна променева терапія) та простатектомію (видалення простати). Якщо є необхідність, пацієнтам призначається хіміо- та гормонотерапія. Після хірургічного втручання, (якщо захворювання не у запущеній стадії), пацієнт має усі шанси на повне одужання.

Якщо у вас виникли будь-які підозри, зверніться до уролога, який призначить усі необхідні обстеження, а при наявності достатніх на те підстав, направить до онколога.

[url=http://www.bogolybu.com.ua./ua/newsView/48/]http://www.bogolybu.com.ua./ua/newsView/48/[/url]