Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Полікістоз

Одними з найчастіших запитань, які приходять у нашу рубрику зворотного зв’язку, являються запитання з приводу такого захворювання як полікістоз. «Не можу завагітніти, діагноз – полікістоз яєчників». Дійсно, ця хвороба може приводити до безпліддя.

При полікістозі у жінок відсутня овуляція. Це пов’язане з підвищеною продукцією чоловічих гормонів та порушенням процесу дозрівання яйцеклітин. Частота виникнення захворювання серед жінок репродуктивного віку складає 11% і зустрічається в будь-якій віковій групі.

Теорій, які намагаються пояснити природу хвороби дуже багато. Одна з них, наприклад, говорить про те, що полікістоз – спадково зумовлена хвороба. Особлива роль належить стресу, який призводить до гормонального дисбалансу в організмі жінки. Причинами полікістозу можуть бути не тільки стреси та спадковість, але й часті застуди, ангіни, і навіть зміна кліматичного поясу.

Полікістоз проявляється в вигляді:

- порушень менструального циклу (олігоменорея);

- надмірного оволосіння;

- зайвої ваги;

- підвищеного рівня інсуліну;

- підвищеного рівня холестерину;

- високого артеріального тиску.

При вимірюванні базальної температури відмічається її стале значення. (Температура не підвищується у другій фазі місячного циклу, як це має бути у нормі.)

Діагностика. При полікістозі збільшується співвідношення лютеїнізуючого (ЛГ) та фолікулостимулюючого (ФСГ) гормонів більш ніж у два рази. Збільшується вміст тестостерону та андрогенів наднирників. Ультразвукове дослідження органів малого тазу виявляє збільшення яєчників та численні дрібні фолікулярні кісти на ньому.

Лікування. Суть лікування полікістозу полягає у використанні препаратів, які знижують рівень чоловічих статевих гормонів. Здійснюється також стимуляція овуляції. В залежності від ступеня захворювання можливе і лапароскопічне втручання. Не дивлячись на лікування, полікістоз характеризується частими рецидивами.

Профілактика полікістозу. Для запобігання безпліддя необхідний регулярний плановий огляд гінеколога та ендокринолога. Якщо виявити захворювання на ранній стадії, то шанси на успішне лікування суттєво вище, ніж при запущених стадіях. Так як полікістоз яєчників часто супроводжується зайвою вагою, жінка повинна уважно віднестися до свого харчування. Тут немає відкриття Америки – більше овочів та фруктів, менше жирного та солодкого. Зниження ваги на 10% при полікістозі дає можливість урегулювати менструальний цикл без медикаментів.

Вагітність. У жінок з полікістозом вище ризик викиднів, прееклампсії та передчасних пологів.

[url=http://www.bogolybu.com.ua/ua/newsView/49/]http://www.bogolybu.com.ua/ua/newsView/49/[/url]