Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Вестибуліт вульви

Вестибуліт вульви - це запалення тканин, що оточують доступ в піхву. Фактично вестибуліт уражає слизову оболонку входу до піхви і область вульви, розташовану всередині статевих губ і навколо зовнішнього краю пліви. Розлад викликано багатьма причинами, які часто взаємодіють між собою, тим самим лише погіршуючи стан пацієнтки.

Зупинимося детальніше на причинах вестибуліту. На виникнення захворювання в значній мірі впливає гіперактивність імунної системи. Така реакція викликається тривалим впливом подразника, відповідального за надмірний місцевий імунітет. Гіперактивація клітин імунної системи може бути підтримана:

- інфекційними агентами, такими як Candida, Gardnerella або E.coli (з кишечника);

- травмами піхви під час статевого акту;

- дефіцитом естрогену;

- використанням агресивних миючих засобів під час особистої гігієни;

- носінням щільно прилягаючої синтетичної білизни;

- гіпертонусом м'язів тазового дна.

Вестибуліт вульви може проявлятися як оборонна реакція вагінальної області, що викликає постійний спазм м'язів. Також захворювання нерідко ускладнюється наявністю запальних урологічних станів (цистит).

Симптоми

Основних симптомів хвороби три: почервоніння, печіння і біль під час статевого акту. Почервоніння (еритема) буває вираженою в різній мірі, але завжди знаходиться в дуже специфічних вестибулярних точках. Спостерігаючи в дзеркало, можна помітити більш інтенсивне почервоніння від клітора до медіальної границі статевих губ. Якщо подумки уявити вхід в піхву у вигляді годинника, то печіння локалізується між «п'ятою» і «сьомою».

Вестибуліт вульви діагностується на підставі даних анамнезу та гінекологічного огляду. Фізичне обстеження виявляє локалізоване почервоніння, яке вказує на запальний процес.

Лікування

Лікування вестибуліту вульви включає різні підходи, метою яких є зменшити біль. Щоб пом'якшити прояв стану, в першу чергу, необхідно уникати впливу подранюючих факторів (тісна білизна, агресивні миючі засоби для особистої гігієни). Полегшити больовий стан допоможуть місцеві анестетики (з лідокаїном), кромглікат натрію (стабілізує мембрани білих кров'яних клітин, перериваючи процес нейрогенного запалення). Іноді має зміст застосування трициклічних антидепресантів і протисудомних засобів. У важких випадках виникає необхідність хірургічного втручання з видалення нервових закінчень, проксимального краю піхви, внутрішньої частини малих статевих губ.

Експериментальне лікування включає в себе місцеве введення ботулінічного токсину типу А. Поряд з прямим терапевтичним підходом також доцільно утриматися від сексуальних відносин в період загострення захворювання.

[url=http://bogolybu.com.ua/ua/article/vestibulit-vulvy/]http://bogolybu.com.ua/ua/article/vestibulit-vulvy/[/url]