Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Варикоз

Під варикозом (або варикозним розширенням вен) мається на увазі патологія венозної стінки вен на ногах, яка характеризується незворотнім розширенням та подовженням судин.

Стан варикозу, як правило, не заподіює особливих страждань, тому пацієнт часто обходиться спонтанним застосуванням ліків, масажем із застосуванням відповідних мазей, носінням спеціальних панчіх. У рідких випадках з варикозним розширенням вен приходять за медичною допомогою.

Варикозним розширенням вен страждає приблизно від 15 до 30% населення планети. І, згідно зі статистичними даними, лише 1,1% чоловіків і 2,2% жінок реально потребують операції з приводу варикозу. Існує значна різниця між країнами: хвороба в 10 разів частіше зустрічається в Європі, ніж в Африці або Азії.

Фактори ризику:

- запор;

- ожиріння;

- вроджена патологія судинної стінки;

- вік (від 30 до 50 років);

- стать (жінки);

- робота «на ногах» в теплому приміщенні (сприяє розширенню кровоносних судин).

Останній фактор - найважливіший. Заняття, що вимагають вертикального положення або переміщення протягом тривалого періоду часу на літаку, автомобілі, часто визначають виникнення сильного венозного стазу і набряку кінцівок. Варикоз - часте явище у жінок після 50 років, які страждають ожирінням, а також - у вагітних. При вагітності високі рівні естрогену сприяють релаксації м'язів венозної стінки.

Нездатність зменшити венозний тиск під час м'язової напруги є основою майже всіх захворювань венозної системи, як поверхневих, так і глибоких, і як така є істотним фактором ризику при варикозному розширенні вен.

Слід мати на увазі, що реальна причина варикозного розширення вен досі не встановлена. Раніше існувала гіпотеза про дегенерацію венозних клапанів. Однак методи УЗД показали, що гілки деяких вен можуть страждати від варикозу навіть при «хороших» клапанах. Увага дослідників зараз прикута до стінок варикозних вен, в яких, виявляється, відзначається менша кількість колагену і еластину, ніж у нормальної венозної стінки.

Типи варикозного розширення вен

Залежно від типу залучених в процес вен розрізняють:

- стовбуровий варикоз (за участю підшкірних вен);

- ретикулярний варикоз (зачіпає гілки, що належать підшкірних венах);

- телеангіоектазії (розширення найдрібніших судин).

Чим небезпечний варикоз? Згодом венозний застій крові може привести до утворення поверхневого або глибокого венозного тромбу, що представляє собою масу з кров'яних червоних тілець, тромбоцитів і фібрину. Тромбоз глибоких вен є найнебезпечнішим, оскільки тромб, відірвавшись від стінки, потрапляє в мале коло кровообігу і може привести до смерті від легеневої емболії.

Симптоми

Більшість пацієнтів і не підозрюють про проблеми з венами, поки венозний застій або набряк не стане очевидним. Про варикоз попереджає відчуття тяжкості в кінцівках, особливо в нічний час. Хворий помічає набряклість навколо щиколоток, відзначається зона підвищеного відчуття тепла (гіпертермії), що іноді супроводжується сильним почуттям свербіння. У деяких випадках може розвиватися поверхневий флебіт.

У зв'язку зі зміною мікроциркуляції крові, уражені тканини особливо сприйнятливі до травм, тому інфекції та рани заживають повільно і, як правило, перетворюються в хронічні варикозні виразки.

Терапія уражених вен передбачає інтеграцію різних видів лікування, таких як: медикаментозна терапія, еластична компресія, склерозуюча терапія і оперативне втручання.

На жаль, немає ніякої можливості проведення первинної профілактики хвороби, оскільки причина варикозу не встановлена. Ми можемо лише сконцентруватися на факторах, які сприяють загостренню хвороби.

При виникненні підозр і питань щодо діагностики і терапії варикозу Ви можете звернутися за допомогою до кваліфікованих фахівців МЦ «Боголюби».

[url=http://bogolybu.com.ua/ua/article/varykoz/]http://bogolybu.com.ua/ua/article/varykoz/[/url]