Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Базальна температура

Як довідатися - чи відбулася овуляція в цьому місячному циклі чи ні? Як «зловити» яйцеклітину? Для багатьох жінок, що бажають завагітніти, (і особливо тих, хто зіткнувся з діагнозом «полікістоз»), визначення моменту овуляції є буквально життєво важливим.

Овуляція - це вихід яйцеклітини з яєчника в порожнину тіла. Далі яйцеклітина потрапляє в маткову трубу. Саме тут, у фаллопієвих трубах і відбувається запліднення. У тому випадку, коли яйцеклітина «на зустріч» не прийшла, ні про яку вагітність, звичайно, не може бути й мови.

Є декілька способів визначити момент овуляції:

- УЗД - моніторинг;

- тест;

- побудова графіка базальної температури.

З УЗД і тестом усе зрозуміло. Беремо гроші і йдемо до кабінету ультразвукової діагностики або в аптеку закуповувати тести на овуляцію. Але є і більш «бюджетний» варіант, який посильний для будь-якої пацієнтки Центру Репродуктивної Медицини Боголюби. Це банальний вимір базальної температури, з наступною побудовою графіка.

З чого почати? З покупки звичайного градусника, якщо вдома не знайшлося. (Краще купити ртутний термометр, ніж електронний.) Ще трохи вазелінового масла, зошит в «клітинку», ручка і терпіння. Ось, власне, і все, що потрібно для «полювання» на яйцеклітину.

Вести облік температури будемо з першого дня менструації. Нагадуємо, що базальна температура - це температура тіла, яка вимірюється у прямій кишці. Вимірювати її треба рано вранці, не встаючи з ліжка. Збираючись спати, не забудьте покласти біля ліжка градусник з годинником. Температуру міряємо десять хвилин, її значення записуємо в зошит.

Тепер будуємо графік в системі координат. По осі Х - відкладемо дні місячного циклу - 1, 2, 3 і т.д. По осі У - температуру. І не лінуємося, акуратно креслимо криву графіка всі 28 або 30 днів (до 1-го дня наступного місячного циклу).

Ідеальний графік БТ чітко ділиться на дві фази. Приблизно перші 12-14 днів температурні показники від 36,3° C до 36,8 ° C, а далі йде підйом вище 37°C. Цей стрибок і означає, що яйцеклітина вийшла з яєчника. Така температура тримається до початку місячних, потім йде на спад. Але ідеальні графіки будуються не у всіх і не завжди. Якщо, наприклад, підйом температури відсутній, то це говорить про те, що в цьому місячному циклі овуляції не було.

Існує ряд факторів, які слід враховувати при побудові графіка БТ, це:

- прийом лікарських засобів;

- застуда;

- мастурбація, або статевий акт;

- зміна кліматичного поясу.

Графік БТ допомагає вибрати найкращі для зачаття дні. Для цього необхідно вимірювати базальну температуру хоча б протягом 3-4 місячних циклів. З моменту виходу яйцеклітини відраховуємо назад 3-4 дні (життєздатність сперматозоїда) і 1-2 дні вперед (життєздатність яйцеклітини). Якщо за 3 цикли, раніше всього овуляція відбувалася на 12 день, а найпізніше - на 19 день, то провівши нескладні розрахунки: 13 - 4 = 9 і 19 + 2 = 21, отримуємо наступну картину - ймовірність завагітніти вище за все між дев'ятим і двадцять першим днями циклу. Інші дні «безпечні» для незахищеного сексу. (Умовно, звичайно.)

Якщо у правильності розшифровки свого графіка БТ ви сумніваєтеся, візьміть його з собою на свій черговий прийом до гінеколога. Фахівці Центру Репродуктивної Медицини Боголюби допоможуть вам у ньому розібратися.

[url=http://www.bogolybu.com.ua./ua/newsView/51/]http://www.bogolybu.com.ua./ua/newsView/51/[/url]