Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Орхіт

Орхіт - запальне захворювання яєчка. Найчастіше орхіт розвивається як ускладнення інфекційного, або вірусного захворювання. У хлопчиків причиною орхіту може стати епідемічний паротит (свинка). У дорослих чоловіків - перенесена гонорея, грип, тиф, бруцельоз, пневмонія, а також травма яєчка.

Інфекція потрапляє в яєчко з током крові приблизно через тиждень після того, як вже розвинулося основне захворювання. Небезпека орхіту в тому, що хвороба може вести до безпліддя.

Симптоми:

- болючість яєчка;

- збільшення розміру;

- шкіра мошонки гладка і гіперемована;

- загальне нездужання;

- температура.

Біль на початку захворювання носить тупий характер, потім він стає ниючим і гострим. Відзначається підвищення температури, хворого морозить, яєчко значно збільшується в розмірі. Якщо запалення поширилося на придатки, виникає орхоепідіміт.

Буває, що орхіт проходить самостійно, без будь-якого лікування через пару - трійку тижнів. Але можливий і інший поворот подій - нагноєння і абсцес яєчка. При нагноєнні хворого лихоманить, оскільки тканини яєчка піддаються гнійному розпаду. У перспективі - атрофія яєчок і порушення сперматогенезу.

Для правильної діагностики захворювання уролог призначає загальні аналізи крові і сечі, ультразвукове дослідження органів мошонки, мазок з уретри.

Лікування. Необхідний постільний режим і носіння спеціального суспензорію для підтримки мошонки і забезпечення максимального спокою. У харчуванні виключені гострі, солоні і смажені страви. Призначаються антибіотики, або противірусні препарати, залежно від джерела інфекції. Застосовуються також болезаспокійливі та нестероїдні протизапальні засоби для полегшення стану хворого.

Головне у профілактиці орхіту – це своєчасне лікування захворювань сечостатевої сфери. Намагайтеся не піддавати травмам область малого тазу, промежину і мошонку. У разі виникнення симптомів орхіту слід негайно звернеться до уролога.

[url=http://www.bogolybu.com.ua./ua/newsView/53/]http://www.bogolybu.com.ua./ua/newsView/53/[/url]