Безкоштовна
консультація

  • Номер мобільного
    +38 (095) 42-54-267
  • Номер стаціонарного
    +38 (0332) 72-14-49
  • E-mail
    [email protected]

Вагінальний свербіж

Вагінальний свербіж - це відчуття поколювання або подразнення зовнішніх статевих органів і піхви. Як правило, вагінальний свербіж є розладом з множинною етіологією, тобто причин проблеми може бути декілька плюс психологічний компонент.

Необхідно знати, що свербіж інтимної області є одним з характерних симптомів багатьох захворювань, що передаються статевим шляхом або інших вагінальних інфекцій. До них відносяться кандидоз - захворювання, що викликається однойменним грибком та супроводжується густими вагінальними виділеннями, схожими на сир, і трихомоніаз, при якому вагінальні виділення набувають зеленувато-жовтого пінистого характеру з поганим запахом. Інші причини вагінального сверблячки переважно органічної природи:

- діабет;

- харчові порушення;

- менопауза (у відповідь на падіння рівня естрогену стінки піхви стають більш сухими);

- вагітність (в цьому випадку також гормональні коливання змінюють вагінальну мікросередовище);

- вагініт і бактеріальний вагіноз;

- бартолініт;

- глистяні інвазії (гострики);

- алергічні реакції на тканину білизни, ліки або миючі засоби (в тому числі ті, які використовуються для прання білизни).

Вагінальний свербіж може стимулювати потребу розчісувати сверблячі області, щоб спробувати пом'якшити його, проте, необхідно докласти зусиль, щоб не піддаватися спокусі, аби не посилити проблему. Якщо є свербіж під час статевого акту, має сенс використовувати презерватив, щоб уникнути можливого зараження і не посилювати дискомфорт.

Слід пам’ятати, що фізіологічні виділення з піхви прозорі, тягучі, помірні, не мають неприємного запаху. Якщо виділення змінили колір (стали жовтуватими, сіруватими, зеленими або червоними), запах, консистенцію (стали пінистими) і обсяг, важливо звернутися до гінеколога якомога швидше.

Нагадаємо також, що раціон багатий цукрами, стрес, застосування антибіотиків, протизаплідних засобів і прогестагенів ведуть до ослаблення імунної системи і, відповідно, можуть стати пусковим механізмом для розвитку однієї з причин вагінального свербежу.

Для підтримки здорового балансу вагінальної флори має значення правильне очищення інтимних зон. Рекомендується використовувати мило з фізіологічним рН (4 або 5) і обмежити або виключити використання інтимних дезодорантів. Уникайте носіння синтетичної білизни, надто тугих штанів, які утримують вологу і тепло, створюючи сприятливі умови для розвитку патогенних мікроорганізмів. Гігієнічні прокладки варто міняти якомога частіше. Не використовуйте загальні рушники в готелі, не залишайтеся довго в мокрому купальнику. Дотримуйтесь здорової і збалансованої дієти (зменшіть, зокрема, споживання солодощів і простих цукрів). Практикуйте регулярні фізичні вправи, і всі ці маленькі знаки уваги до свого тіла будуть винагородженні поліпшенням вашої імунної ефективності.

[url=http://www.bogolybu.com.ua/ua/article/vahinalnyi-sverbizh/]http://www.bogolybu.com.ua/ua/article/vahinalnyi-sverbizh/[/url]